HAYDİ ÇOCUKLAR OPERAYA

23 Şubat 2009 , In: ANNE - ÇOCUK
0

Devlet Opera ve Balesi’nin Leyla Gencer Sahnesi’ne yaptığı düzenlemeyle haftada 2 bin çocuğa temsil vereceği Türkiye’nin ilk gençlik ve çocuk opera evi, 17 Şubat’ta kapılarını açacak. ”Leyla Gencer çocuk ve gençlik birimi” adı altında düzenlenen birimde Devlet Opera ve Balesi tarafından haftada 2 bin çocuğa temsil verilecek ve çocuklar ile gençlere sanat eğitimi verilecek Leyla Gencer Çocuk ve Gençlik Birimi, 17 Şubat Salı günü kapılarını açacak.
Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürü Erdoğan Davran, Türkiye’nin ilk gençlik ve çocuk evi niteliğini taşıyacak olan birimin açılışıyla ilgili bilgi verdi.
Davran, birimin 17 Şubat Salı günü törenle hizmete açılacağını ve törenin ardından rejisör Murat Göksu tarafından çocuk versiyonu hazırlanan ”Öylesine Bir Dinleti” adlı müzikli oyunun sahneleneceğini belirtti.
Bu birimin oluşturulması için Leyla Gencer Sahnesi’nde düzenleme yaptıklarını anlatan Davran, ”Çocuk balesi ile çocuk korosu orada sabit olarak çalışmalarını yapacaklar. Onların yaptığı dersler ve kurslardan sonra çalışmalarını sergilemeleri için bir salon olacak” dedi.
Çocuk balesi ve korosu ile ilgili hazırladıkları prodüksiyonları da burada sergileyeceklerini ifade eden Davran, Mart ayında ”Çizmeli Kedi” isimli çocuk oyununu bu sahnede küçük seyirciyle buluşturacaklarını kaydetti.
Leyla Gencer Çocuk ve Gençlik Birimi için çalışmaların bir süredir tüm hızıyla sürdüğünü anlatan Davran, sahneyle ilgili, ”Hem büyüklerin çocuklar için sergileyeceği eserler hem de çocukların kendi hazırlamış olduğu eserleri orada sahneleyeceğiz” bilgisini verdi.
”Masalcı bir anlatımla”
Birimin açılışında Murat Göksu’nun ”Öylesine Bir Dinleti” adlı yapıtının çocuklar için düzenlemesinin sahneleneceğini ifade eden Davran, ”Burada masalsı bir anlatımla opera ve balenin işleyişi anlatılacak. Bu eseri daha sonra da orada tekrarlayacağız” dedi.
”Orayı tamamen çocukların evi haline getireceğiz” diyen Davran, birimin ve fuayenin dekorasyonunun da çocuklara yönelik olarak hazırlandığını söyledi. Zaman içinde çocuklara yönelik projelerinin bulunduğuna işaret eden Erdoğan Davran, bu projeleri şöyle aktardı:
”Onlara bu sanat dalını tanıtıp anlatabileceğiz prodüksiyonlar, küçük küçük eserler koymayı düşünüyoruz. Çocukları sıkmadan ama bilgilendirmek için bu projeleri hazırlıyoruz. Orayı çocuklar için tamamen bir uygulama sahnesi olarak kullanmayı düşünüyoruz. Yani orası tamamen onlara yönelik olacak. Önümüzdeki sezondan itibaren de daha yoğun bir şekilde geçecek.
Bu sene de 23 Nisan’da da Öylesine Bir Dinleti’nin gösterisi var. Ayrıca, çocuklarımız da bir gösteri hazırlıyor. Hem koromuzun hem de balemizin Mayıs ayı sonlarında gösterileri olacak. Yerleşim alanındaki uzaklığından dolayı buraya gelemeyen izleyicilerimizin de çocuklarıyla birlikte oraya gitmesi bizim tanıtımımız açısından çok yararlı olacak”
”Farklı olmadıklarını görsünler”
Projeleri konusunda birçok okulla görüşmelerinin bulunduğunu ifade eden Davran, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşme gerçekleştirdiğini kaydetti.
Sahnede hafta içi temsiller yapacaklarını ve bunları da ücretsiz olarak gerçekleştireceklerini anlatan Davran, ”Kırsal kesimden çocukların da gelmesini istiyorum. Böyle bir sanat dalı olduğunu, oraya çıkan çocukların kendilerinden farklı olmadığını görsünler” dedi.
Bu çocukların sanata rahatlıkla ulaşabileceklerini de fark etmelerini hedeflediğini belirten Davran, şunları söyledi:
”Şu anda çalışmalarına başladım. Arkadaşlarım gidecek, Çocuk Esirgeme’den ya da diğer böyle kurumlardan olsun, hem koro hem de bale için seçimler yapacaklar. Onları da Ankara Devlet Opera ve Balesi olarak ücretsiz tüm masraflarını karşılayacağız. Yerlerinden, kreşlerinden, yuvalarından alacağız. Getireceğiz, orada üstlerine, başlarına ne gerekiyorsa, kostümleriyle, notalarıyla ilgili onları temin ederek sahneye çıkacaklar. Bu çok özel bir proje ve bu projenin de başarıya ulaşacağından eminim.”

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment