11. ODTÜ ULUSLARARASI ÇAĞDAŞ DANS GÜNLERİ

06 Mart 2009 , In: KÜLTÜR - SANAT - EĞLENCE
0


10-11-12-13-14 MART 2009
Organizasyon: ODTÜ Çağdaş Dans Topluluğu
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kültür İşleri Müdürlüğü bünyesinde etkinliklerini sürdüren ODTÜ Çağdaş Dans Topluluğu’nun düzenleyeceği festival, Türkiye’de ve yurtdışında çağdaş dans alanında üretimde bulunan sanatçıların bir araya gelecekleri, ürünlerini ve düşüncelerini paylaşacakları bir ortamın hazırlanmasını amaçlıyor.İlki 1999 yılında gerçekleşen Dans Günleri, onbirinci yılına ulaşacağı 2009Mart ayında değişim ve etkileşim ve üretim problemleri üzerinden yola çıkarak kurgulanmış koregorafi üretim sürecleri ve özgun tasarimlara yönelik işlerin sunulacağı ve paylaşılacağı bir platform oluşturmayı hedefliyor. Bu noktada Türkiye’deki ve yurtdisindaki genç koreograflarin uretim surecleri ve atolye calismalari dans gunlerinin programinda agırlıkla yer almakta…
10-11-12-13-14 Mart 2009 tarihleri arasında gerçekleşecek festival, Ankara içi tanıtıma yönelik etkinliklere ev sahipliği yapacak olup, özel ve karma temsiller, ileri seviyeli dans teknik ders ve atölyeleri , film gösterimlerinin yanı sıra, gün içinde ve her akşam temsillerin ardından dans dünyasında tecrübe sahibi önemli isimlerle birlikte gerçekleşecek söyleşilerle de Ankara seyircisinin karşısına dopdolu bir programla çıkmayı planlıyor.
10 MART 2009
Festival, ilk akşamında konuklarını Hırvat grup Badco’nun “Solo Me” isimli gösterisiyle karşılıyor.Birbirinden ayrı olarak gelişmiş iki ayrı solo performans, Solo Me’de aynı anda sergileniyor. İki dansçının ,etraflarında değişimi bulana kadar, koreografik fontlarının farklı olması nedeniyle, süreç de farklılaşıyor ve çeşitleniyor.
Gösterinin ardından, açılış söyleşisiyle ,festival programı irdeleniyor.
11 MART 2009
Koreograf/dansçı İlyas Odman, “Pussycat” adlı eseriyle festivalin ikinci gününde seyirciyle buluşuyor. Ardından, “Türkiye’de Çağdaş Dans Festivalleri ve Çağdaş Dans Alaninda
Orgutlenme Modelleri” konulu bir söyleşi gerçekleşecek.
12 MART 2009
Festivalin üçüncü gününe kadar yapılmış olan tüm atölyeler, üçüncü günde önizlemeye alınıyor ve bitmesine yakın, hala yapım aşamsasında olan bir kurgunun süreci inceleniyor.
“Yol” isimli koreografisiyle sahne alacak Cansu Ergin,halen Prag’da Duncan Center Devlet Konservatuari’nda cagdas dans egitimini sürdürüyor. Eserinde yaşam boyu yürünen yolların binbir türlü zorluğu içinde, bir gün nefes almak güçleştiğinde, yaşanacak olasılıkları inceliyor.
Bir başka isim, Ceren Oran; festiavle “Just Vonce” adlı eseriyle katılıyor. Ceren Oran, müziğiyle ve dansıyla doğaçlama olan bu eserle festivale gelme sebebini, gittikleri her yerde insanların farklı fikirlerini ölçmek ve buna göre değişen performans kalitesini görmek istemek olarak açıklıyor. Ceren Oran, gösterisi dışında, gün içinde bir de amacı vücudu, sesi zihni mekan içinde zamana bağlı olarak farkındalığını açmak ve geliştirmek olan “Jam Doğaç Atölyesi”’ni vermeyi planlıyor.
Günün önemli söyleşisi, Umut Özbay’ın katılımıyla gerçekleşecek.
13 MART 2009
Festival, dördüncü gününü “Genç Koreograflar Günü” olarak ilan ediyor ve daha çok genç koreografların eserlerine yer veriyor.
Finlandiyalı dansçı ve koreograf Leena Keizer, ödüllü eseri “Forest Within” de, yalnızlığın anlamına başkaldırarak, onu iyileştirici bir unsur olarak görüyor. Yalnız bir kadının çabasını izletmeyi amaçlıyor.
Onur Demirbasa, “Recon Heart Struction” adlı gösterisiyle;sonu, sonu hazırlayan süreci ve bu süreçteki sancılı değişimi anlatıyor.
Performans Sanatları Araştırma ve Proje Laboratuarı [laboratuar] ile birlikte çalışmalarına devam eden Gonca Gümüşayak’ın, “Hayalî ve Sureti” isimli solo performansı ise, bir gölge oyunu denemesi niteliğiyle hayali imgelerle gerçeklik arasında kalmış bir çocuğun hikayesi. Modern bir peri masalı ve yeni masal karakterleri yaratmayı amaçlayan bu proje içindeki çocuğu yitirmeyenlere sesleniyor.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Devlet Konservatuarı, Modern Dans Ana Sanat Dalı mezunu Yeşim Coşkun, “Sinor” adlı eseriyle seyirciyle buluşuyor. Eserini, yaşamı zorlaştıran her anlayışın, sınır’ ında yaşayan ve var olma yetisini kaybetmemek için sadece manen değil, fiziksel olarak da yaşamak için soluklanmaya ihtiyaç duyan bir kültüre, bir kadına, bir çocuğa, bir dil’e ve bir topluma ait her şeyi kontrol dışı bir çemberden çıkartma, yok sayma anlayışına karşı, bir durum projesi olarak görüyor.
Dördüncü günde sahne alacak diğer isimler Bilge Sürmeli, İlkay Türkoğlu ve ÇDT üyelerinden Gizem Evcen .Zeynep Günsür, Şebnem Aksan, Şafak Uysal ve Şebnem Yüksel gibi önemli isimlerle birlikte yapılacak olan söyleşi ise, izleyiciye ayrıca düşünme ve izlediklerini analiz etme şansı veriyor.
14 MART 2009
Tamamlanmamış işlere ve atölye sunumlarına önceliğin verildiği festivalin son gününde, süreç kavramının ,bu şekilde daha verimli incelenmesi amaçlanıyor.Topluluk üyelerinin gösterilerinin yanı sıra, sahne alacak önemli isimler arasında Şafak Uysal ve Begüm Erciyas yer alıyor. Ayrıca, gün içindeki atölye çalışmalarından iki tanesi büyük önem taşıyor. İlki, Mustafa Kaplan’ın sıfır beden konulu atölyesiyken, ikincisi de Hollanda’dan gelen dansçı Aimar Pérez Gali’nin “Pedagojik Dans Oyunu”olarak adlandırdığı atölyesi; kendi içinde bir oyunla dansı öğretiyor ve temeli, dans etme aşamasında gösterilen süreçlere dayanıyor. Metoduna Pandora ismini veren Gali, oyununu dört tema üzerinden yürütüyor: insan vücudunun mekaniği, zaman ve mekânda hareket, canlandırma ve sınırlama, yinelemeler. Kuralları basit olan Pandora oyunu, önceden kurulmuş ve bilinen durumlarda, süreci inceliyor.
Festivalin tüm günlerinde, gösteriler ardından söyleşilere yer verilecek ve gün içinde, koreografi yaratım/üretim süreçlerinin farklı disiplinlerin eklemlenişiyle zenginleştiği düşüncesinden yola çıkarak,bu sürecin mühendislikvari bir düşünme biçimiyle gözlemlenmesini/ sorgulanmasını amaçlayan Atölye Algoritma, katılımcıların farklı koreografik seçimleri farklı disiplinlerin birlikteliği ile şekillenmeye ve özgün süreç/akış şemaları ve seçimleri doğrultusunda yön bulmaya devam edecek… (Atölye Algoritma’yla ilgili ayrıntılı bilgi için, http://cagdasdansgunleri.blogspot.com)
Biletleri ODTÜ Çarşı ,Kütüphane , ODTÜ KKM’den temin edebilirsiniz. Festival programındaki olası değişikliklerden haberdar olmak ve ayrıntılı bilgi edinmek için: www.cdt.metu.edu.tr

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment